122. Projekt „Slijepi u prometu“

Hrvatski savez slijepih provodi projekt „Slijepi u prometu“ koji je sufinanciran sredstvima Hrvatskog autokluba za poticanje sigurnosti u cestovnom prometu i prometne kulture.

Kao prva projektna aktivnost, održana je javna tribina „Štap, pas i staze: Slijepi u prometu“ 15. listopada 2019. povodom Međunarodnog dana bijelog štapa s ciljem podizanja svijesti javnosti o karakterističnom načinu kretanja slijepih. Kao druga projektna aktivnost, izrađene su istoimene edukativne brošure s uputama za sudionike u prometu s oštećenjem vida i bez oštećenja vida.

Uputama za sudionike u prometu bez oštećenja vida objašnjeno je kretanje s dugim bijelim štapom i psom vodičem, značaj taktilnih staza i zvučne signalizacije. Također su im dane smjernice kako pravilno pristupiti, komunicirati i voditi slijepe osobe. Uputama za sudionike u prometu s oštećenjem vida, koje su tiskane na brajici i snimljene u zvučnom formatu, naglašena je važnost pravilnog korištenja dugog bijelog štapa ili kretanja uz psa vodiča, skrenuta je pažnja na vlastitu odgovornost za sigurnost u prometu. Objašnjen je rehabilitacijski program orijentacije i kretanja, te su dane informacije i kontakti organizacija koje provode osposobljavanje za samostalnu orijentaciju i kretanje.

Obje upute nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatskog saveza slijepih u pdf i zvučnom formatu.