PREPORUKE ZA SLIJEPE I VISOKOSLABOVIDNE OSOBE KOJE SE KREĆU UZ VIDEĆU PRATNJU, BIJELI ŠTAP ILI PSA VODIČA

Izbjegavajte napuštanje kućanstva i potražite podršku, na primjer kontaktirajte obitelj, prijatelje, susjede ili volontere Hrvatskog crvenog križa i drugih organizacija koji dostavljaju namirnice, te koristite mogućnost kupovine i dostave telefonski ili putem interneta. Tehniku videćeg vodiča trebali biste izbjeći kad god je to moguće jer se ne može poštovati mjera sigurnosnog razmaka od dva metra.

Ako morate izaći u šetnju, nabavu osnovnih namirnica ili obavljanje neke druge aktivnosti uz videću pratnju, važno je pravilno izvoditi tehniku videćeg vodiča. Jedna od mogućnosti prilagodbe tehnike videćeg vodiča jest upotreba trake za trčanje koja se koristi u sportu, kada slijepa osoba trči uz pratnju. Riječ je o komadu užeta ili tkanine oko jednog metra duljine s petljama na krajevima i čvorom u sredini. Videća pratnja i slijepa osoba svaka drži svoj kraj trake. No, za tu tehniku potrebna je određena vještina tako da je bitno razmotriti i druge opcije.

Ako se odlučite na samostalno obavljanje kupovine ili izlazak iz kuće zbog neke druge nužne svrhe, obavezno uzmite bijeli štap sa sobom, bilo da ste potpuno slijepi ili visoko slabovidni. Tada će okolina biti svjesna vašeg oštećenja vida i prikladno će reagirati u situacijama kada vam je teško poštivati pravila razmaka od dva metra (u slučaju da se nađete preblizu drugoj osobi ili ne možete poštovati oznake na podu koje određuju razmak od dva metra). Trgovci će vas primijetiti i pružit će vam podršku.

Uz obavezno nošenje bijelog štapa kod samostalnog kretanja, preporučuje se da redovito verbalno najavljujete svoju blizinu te, ako procijenite da se netko nalazi pokraj vas, zamolite ostale da vam se jave kako biste znali na kojoj ste udaljenosti (npr. red pred blagajnom). Zamolite ostale da vas verbalno usmjere i recite im kako da to naprave u slučaju da vam je potrebna orijentacija.

Ako se krećete uz psa vodiča, osjećate se zdravo, nemate simptoma ni propisanu mjeru, izađite sa psom u šetnju jednom dnevno, ali se držite razmaka od drugih ljudi. Širenje zaraze Covid-19 rezultat je prijenosa s čovjeka na čovjeka. Do danas ne postoji dokaz da psi pomagači mogu proširiti virus ili se zaraziti. Postoji vjerojatnost da će se virus primiti za ormu i volan, no malo je vjerojatno da će se prenijeti na takav način. Pokušajte smanjiti fizički kontakt sa psom koliko je to moguće, izbjegavajte maženje i ljubljenje psa te operite ruke prije i nakon održavanja čistoće psa i za to vrijeme nosite zaštitnu masku.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane