Obavijest osiguranicima HZZO-a koji su korisnici ortopedskih pomagala

Prema nalogu Ministarstva zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje donio je mjere vezane za osiguranike s prebivalištem ili boravištem na potresom razorenim područjima u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj te Zagrebačkoj županiji.

S obzirom na proglašenu katastrofu, te na težinu situacije i okolnosti u  kojima su se osigurane osobe s potresom razorenih područja našle, jedna od mjera odnosi se na mogućnost iznimnog postupanja sukladno članku 17. stavku 3 i članku 18. Pravilnika o ortopedskim pomagalima (NN 62/19, 40/20, 81/20, dalje: Pravilnik). Tom je odlukom osiguranim osobama koje su već ranije ostvarile pravo na pomagalo potrebno omogućiti novo izdavanje istog pomagala i prije isteka roka prethodno izdanog pomagala ako ono više nije funkcionalno ili je postalo neupotrebljivo uslijed potresa (jer je uništeno ili se do njega ne može doći).

Prilikom novog odobravanja propisanog pomagala, potrebno je evidentirati razlog (potres). U slučaju gubitka pomagala, od osigurane osobe potrebno je zatražiti potpisanu izjavu kako je pomagalo izgubljeno u potresu. U slučaju oštećenja/kvara pomagala uslijed potresa, potrebno je tražiti potpisanu izjavu isporučitelja predmetnog pomagala da trošak njegovog popravka iznosi više od 50% cijene novog pomagala. Postupak ostvarivanja prava na novo izdavanje pomagala ostaje isti kako je utvrđeno Pravilnikom i listama pomagala.

Ova uputa vezana uz primjenu naloga Ministarstva zdravstva na snazi je do 31. ožujka 2021.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane