Najava filma „Svoga tela gospodar“ s audiodeskripcijom (AD) na Varaždinskoj televiziji

Dragi članovi i svi zainteresirani,

pozivamo vas da u srijedu, 24. ožujka 2021. godine, s početkom emitiranja u 13:05 sati na programu Varaždinske televizije (VTV-a) pogledate „Svoga tela gospodar“, antologijski hrvatski film snimljen prema istoimenoj pripovijetci Slavka Kolara. Film će se emitirati uz audiodeskripciju – upotrebu govornih opisa ključnih vizualnih elemenata dodanih u sam film, čime će biti pristupačniji i slijepim i slabovidnim osobama.

Produkcija i prilagodba filma financirana je sredstvima Ministarstva kulture kroz projekt „Put do kulture“ kojeg provodi Hrvatski savez slijepih u suradnji s VTV-om i timom za audiodeskripciju pod vodstvom Antonia Pavlovića.

Opis filma preuzet s internetskog portala MojTV: „Seoska djevojka Roža (M. Kohn) nije pretjerano lijepa, a kako je još uz to i šepava teško će naći muža. U susjednom selu živi siromašni Jakob (M. Šerment) koji ima sina Ivu (J. Perlaki). Nakon što mu zbog Ivine nepažnje ugine jedina krava, Jakob nagovara sina da oženi bogatu Rožu koja bi im u kuću donijela veliki miraz. Iva nevoljko pristaje, ali odmah daje do znanja Roži da ne želi živjeti s njom kao muž sa ženom jer je ‘svoga tela gospodar’. Nesretna Roža želi se vratiti svojim roditeljima, ali oni misle kako je njezino mjesto uz muža.“