Uspostavljena uspješna suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo u provedbi organiziranog cijepljenja osoba oštećena vida

Hrvatski savez slijepih je još krajem veljače 2021. uputio prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dopis kojim ukazuje na to da su slijepe osobe, ali i one visoko slabovidne, odnosno općenito osobe s oštećenjem vida, izrazito ugrožena i ranjiva skupina u situaciji pandemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. Istaknuto je kako smatramo da bi osobe oštećena vida trebale biti svrstane u jednu od prioritetnih skupina za cijepljenje, te da u tom kontekstu molimo za povratan odgovor. Naime, obrazloženo je kako su dosadašnje spoznaje dokazale da su starije osobe i osobe s kroničnim bolestima sklonije razviti teži oblik zaraze bolesti COVID-19. Budući da velik broj slijepih i visoko slabovidnih osoba ima oštećenje vida upravo zbog starije dobi ili neke kronične bolesti, opravdano je govoriti da spadaju u izrazito ranjivu skupinu iako nisu tako prepoznate od strane nadležnih institucija. Čak i one koje nemaju kronične bolesti i mlađe su dobi, u većem su riziku nego opća populacija zbog specifičnog načina funkcioniranja koje se veže uz oštećenje vida.

Nadalje je obrazloženo kako slijepe i slabovidne osobe znatno više ovise o fizičkom kontaktu i osjetu dodira za percipiranje i interakciju sa svojom okolinom, te kako je vrlo često, osobama oštećena vida potrebna pratnja videće osobe u kretanju i obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. U tim situacijama, radi sigurnog vođenja, obje osobe koriste tehniku videćeg vodiča gdje je bitan umjereni fizički kontakt između pratnje i osobe. Također, problem se javlja u slučaju da osoba oštećena vida u svom kućanstvu nema osobu koja će je pratiti kada mora ispuniti svoje obveze.

Dodatno je pojašnjeno kako je osobama koje se kreću uz dugi bijeli štap otežano održavati propisani razmak od 2 metra budući da, zbog djelomičnog ili potpunog gubitka vida, nisu svjesne nalazi li se netko u njihovoj blizini osim ako im se ne javi verbalno. Također neće primijetiti oznake na podu koje određuju razmak od 2 metra, koji je maksimalan broj osoba u trgovini i je li popunjen, gdje se nalazi sredstvo za dezinfekciju, te ostale tražene epidemiološke mjere.

Kao krovna organizacija koja predstavlja osobe oštećena vida u Hrvatskoj, molbu smo usmjerili na priznavanje slijepih i slabovidnih osoba kao ranjive skupine, te o njihovom uvrštavanju u prioritetne skupine kod cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Uspostavljena je uspješna suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, prikupljeni su i dostavljeni potrebni podaci i imenovani koordinatori u svakoj temeljnoj udruzi Članici, te je svaka slijepa osoba imala mogućnost organizirano se cijepiti. Sama organizacija cijepljenja i dogovor s članstvom prepušteni su temeljnim udrugama Članicama.

Također obavještavamo da je od strane Hrvatskog saveza slijepih, poštujući sve propisane epidemiološke mjere, osigurana videća pratnja na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije za sve one koji trebaju obaviti testiranje, a nisu u mogućnosti sami organizirati pratitelja ili im liječnik opće medicine ne želi osigurati testiranje kod kuće.

Zahvaljujući odgovornom i discipliniranom pridržavanju epidemioloških mjera osobne zaštite, te uspješnoj provedbi kampanje organiziranog cijepljenja najranjivijih rizičnih skupina protiv koronavirusa, vjerujemo da se COVID-19 pandemiji konačno nazire kraj te se nadamo da ćemo svi zajedno nadolazeću ljetnu sezonu i ostatak godine provesti opušteniji i nadasve zdravi.

 

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane