Apel medijima

Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih ovim putem želi uputiti apel svim medijskim kućama i njihovim djelatnicima, ali i široj javnosti, te ih podsjetiti na strahovito negativan učinak pogrešno korištenih termina za oslovljavanje osoba oštećena vida. Naime, iskustveno znamo da se naš stav prema određenoj grupi ljudi odražava već u nazivu kojim ih oslovljavamo. Prema takvom shvaćanju nejednaki tretman odnosno diskriminacija počinje već u imenu kojim smo, možda i nehotice, neku osobu u startu označili invalidnom, odnosno manje vrijednom. Invaliditet nikada nije bio niti će biti nečiji identitet. Svako je ljudsko biće najprije osoba, sa svim svojim raznolikim karakteristikama, pa tako i fizičkim i mentalnim. Upravo je zbog toga osobe s invaliditetom, pa tako i osobe oštećena vida, potrebno oslovljavati terminom koji sadrži riječ  „osoba“, jer one primarno to i jesu – osobe. Riječ „slijepac“ ima negativnu i pogrdnu konotaciju te njezino korištenje ni u kojem kontekstu nije prihvatljivo. Voljeli bismo također podsjetiti medije na veliku važnost, prijeku potrebu te njihovu moralnu dužnost korektnog izražavanja, osobito kada je riječ o ranjivim i marginaliziranim skupinama. Vjerujemo da niste zaboravili da je uloga medija, između ostalog, biti naš partner u informiranju javnosti, podizanju razine svijesti o ljudskim pravima, dostojanstvu, neovisnosti i potrebama osoba s invaliditetom općenito, ali i pozitivno djelovati na opći stav javnosti o njima. Stoga vjerujemo da ćete prepoznati intenciju ovog apela te vam u tu svrhu u prilogu dostavljamo:

  1. Brošuru HZJZ-a o načinima ostvarivanja primjerenog kontakta s osobama s invaliditetom;
  2. Dopis MROSP-a kojim poziva na poštivanje Preporuka pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za korištenje konvencijske terminologije za oslovljavanje osoba s invaliditetom.                                                                    Ukoliko biste bili zainteresirani informirati javnost i predstaviti preporuke za oslovljavanje ili ophođenje i ostvarivanje kontakta sa slijepim osobama te na taj način zaista i doprinijeti našem zajedničkom zadatku, stojimo vam na raspolaganju.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane