Najava uklanjanja cenzusa i porasta osobne invalidnine

S izrazitim zadovoljstvom javljamo da je, nakon niza sastanaka, otvorenih pisama, dopisa, zagovaračkih aktivnosti, individualnih razgovora, govora na povjerenstvima i radnim skupinama, ali i apsolutne potpore Europske unije slijepih, prihvaćen amandman na nacrt prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi, te da su time u prijedlogu nacrta Zakona o socijalnoj skrbi ukinuti bilo kakvi prihodovni cenzusi koji bi diskriminirali osobe s invaliditetom. Osim navedenog, iznos Osobne invalidnine podignut je na 1.750,00 kn.

Dakle, konačni prijedlog Zakona u drugo čitanje ide s navedenim izmjenama.

Zbog toga donosimo još samo prijevod dopisa koji je Europska unija slijepih uputila, između ostalih, premijeru Andreju Plenkoviću kojemu zahvaljujemo na razumijevanju i uvažavanju potreba osoba s invaliditetom, ali i poštivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Prijevod – EBU letter to Prime Minister of Republic of Croatia 2021