Rezultati Poziva za ideje u području inovacija i prijevoza unutar projekta “DANOVA”

31. siječnja 2022. godine Međunarodni stručni žiri obznanio je pobjednika Poziva za ideje u području inovacija i prijevoza u svrhu poboljšanja pristupačnosti za slijepe i slabovidne putnike.

Zadatak žirija nije bio nimalo lak budući da je na Poziv za ideje pristiglo više od dvadeset prijava iz cijele Europe!

DANOVA projektni tim od srca zahvaljuje svim prijaviteljima na vremenu, trudu i žaru koje su unijeli u razvoj svoje ideje i želi im pregršt uspjeha u daljnjem razvoju i radu!

Hrvatski savez slijepih, kao jedan od članova DANOVA projektnog tima, raduje se što vas može obavijestiti o najvažnijim detaljima!

Pobjednik Poziva za ideje  jest tehnološko rješenje pod nazivom „Guide-Me“ (Vodi me). Riječ je o pristupačnom tehnološkom rješenju koje putem ostvarene video veze pomaže osobi u kretanju i orijentaciji. Jedinstvena značajka ovog rješenja jest njegova univerzalna primjena za sve skupine ljudi. Dakle, ovo rješenje mogu koristiti sve kategorije putnika, ali i sve osobe s invaliditetom, starije osobe ili one koje se slabije orijentiraju u prostoru.

No, valja napomenuti da je razlika između najbolje i druge najbolje ideje bila samo 0.16 bodova!

A druga najbolja ideja dolazi iz Hrvatske! Udruga SNAGA KULTURE na čelu s Davorom Horvatom ponudila je inovativno rješenje koje slijepim i slabovidnim osobama olakšava orijentaciju i kretanje u nepoznatom prostoru. Naime, riječ je o digitalnoj taktilnoj ploči koja posebice slijepim i slabovidnim, ali i svim ostalim osobama omogućuje vizualizaciju nekog prostora, prenoseći im informacije kroz druga osjetila: sluh i opip. Zvučni sadržaj snimljen je na nekoliko jezika te se aktivira na za to predviđenim „taktilnim postajama“. Ova digitalna zvučno-taktilna ploča otporna je na sve vremenske prilike i neprilike te je pogodna kako za vanjske, tako i za unutarnje prostore.

Čvrsto vjerujemo kako će ove i slične ideje naići na plodno tlo i zaista dobiti priliku oplemeniti prostore koje slijepi i slabovidni putnici zbog nedostatka pristupačnosti samostalno nisu mogli koristiti.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane