Obavijest o objavljenom novom Zakonu o socijalnoj skrbi

Ovim putem vas obavještavamo da je dana 9. veljače 2022. u Narodnim novinama objavljen novi Zakon o socijalnoj skrbi (NN 18/22) koji predstavlja temeljni propis kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi, načela socijalne skrbi, naknade i usluge socijalne skrbi, postupci za njihovo ostvarenje, korisnici, sadržaj i način obavljanja djelatnosti socijalne skrbi te ostala pitanja značajna za sustav socijalne skrbi.

Postupak donošenja ovog zakona izazvao je veliku medijsku pozornost, kao i izuzetan napor predstavnika pokreta osoba s invaliditetom.

Ponosni što su uloženi napori u vidu niza molbi, sastanaka i zagovaranja urodili plodom te smo uspjeli ishoditi potpuno ukidanje cenzusa prilikom ostvarivanja prava na osobnu invalidninu, pozivamo sve koji do sada, zbog iznosa mirovine ili drugih prihoda, nisu imali pravo na osobnu invalidninu, da, ukoliko njihova utvrđena razina težine oštećenja odgovara propisanim kriterijima 4. stupnja, svakako podnesu predmetni zahtjev.

Što se tiče članica i članova koji ostvaruju Doplatak za pomoć i njegu preko sustava mirovinskog osiguranja u iznosu od 1.250,00 kuna, savjetujemo im da i dalje ostanu pri spomenutom pravu te ne traže pravo na osobnu invalidninu iz sustava socijalne skrbi. Naime, da bi mogao dati zahtjev za osobnu invalidninu, korisnik je dužan odreći se stečenog prava na doplatak iz mirovinskog sustava. S obzirom na to da nitko ne može jamčiti da će Zahtjev za osobnu invalidninu biti priznat, smatramo da je korisnicima sigurnije koristiti pravo na doplatak za pomoć i njegu iz mirovinskog sustava.

Kako smo u intenzivnom radu na izradi nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku, svakako ćemo se izboriti da kroz taj propis budu uključeni korisnici Doplatka iz mirovinskog sustava, bilo kroz naknadu razlike od iznosa koji sada dobivaju do iznosa inkluzivnog dodatka ili na neki drugi način.

 

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane