Letak s 3 najinovativnije ideje izrađen u okviru projekta DANOVA

U okviru projekta DANOVA – Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike, Hrvatski savez slijepih djeluje kao jedan od ukupno 14 partnera iz 9 europskih zemalja. Točnije, projektni tim Saveza zadužen je za radni paket komunikacija u okviru kojeg je izrađen letak u kojemu su ukratko predstavljene 3 ideje koje je Međunarodni stručni žiri izabrao u sklopu Poziva za ideje čije smo rezultate objavili krajem siječnja. Naime, sve 3 ideje oslanjaju se na tehnološka rješenja za pomoć u slobodnijem i samostalnijem kretanju i orijentaciji slijepih i slabovidnih putnika. Podsjetimo, pobjednička ideja pod nazivom „Guide-Me“ omogućuje slijepim i slabovidnim putnicima kretanje i orijentaciju uz pomoć druge osobe koja je s njom povezana putem video veze. Hvale vrijedna značajka ovog rješenja jest činjenica da se ono temelji na načelu univerzalnog dizajna, što znači da je njegova primjena moguća kod različitih skupina ljudi s različitim vrstama poteškoća. Druga ideja naziva „DANOVApp“ posebno je zamišljena kao rješenje koje je iznjedrio projekt DANOVA. Naime, njezina idejna začetnica jest stručnjakinja u području pristupačnosti, a k tome je i slijepa osoba. DANOVApp bi odašiljanjem zvučnih i vibracijskih signala pri nailasku na prepreke pružila pomoć u što samostalnijem i sigurnijem kretanju i orijentaciji, ali bi i obavještavala o sadržajima u okolini, uz mogućnost dodavanja vlastite audiodeskripcije sadržaja koju bi onda mogli koristiti i drugi korisnici aplikacije. Naposljetku, treća ideja pod nazivom „Guide Walk 2.0“, pružila bi pomoć pri sigurnijem kretanju i orijentaciji na različitim mjestima, a predviđena je za nošenje oko vrata, čime bi se oslobodile ionako već podosta zauzete ruke slijepih osoba. U ovom rješenju također je predviđena pomoć drugih osoba na daljinu, preko kamere.

Letak s tri najinovativnije ideje izrađen na engleskom jeziku predstavili smo partnerima 3. svibnja na sastanku projektnih partnera u Varni, Bugarska, a mrežnu verziju letka možete pronaći ovdje.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane