Poziv na Slušaonicu i Radionicu prostornosti zvuka u organizaciji Udruge Kurziv

Udruga Kurziv svojim djelovanjem nastoji doprinijeti razvoju kulturnih sadržaja te kvalitetnijem otvaranju suvremene umjetničke scene osobama s oštećenjem vida te poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u Slušaonici i Radionici prostornosti zvuka koje će se održati u Zagrebu u suradnji s partnerom, Pogonom Jedinstvo i voditeljicom programa, muzikologinjom Davorkom Begović.

Na Slušaonici i Radionici sudjeluju slijepe i videće osobe u aktivnosti baziranoj na zvuku u sigurnom okruženju u kojem svi mogu nešto naučiti i kreirati.

Opis Slušaonice prostornosti zvuka:

Način na koji slušamo direktno utječe na našu auditivnu percepciju, uz ostale segmente kao što su kulturno, odnosno glazbeno nasljeđe ili individualna naslušanost. Način slušanja izrazito je važan i za percepciju i razumijevanje eksperimentalne glazbe, jednako kao što je i eksperimentalna glazba važna za razvoj i promjene načina na koje slušamo i čujemo. Upravo je eksperimentalna glazba kroz povijest 20. stoljeća opetovano mijenjala načine na koje smo slušali ili slušamo, osvještavajući da slušamo mozgom, a ne ušima.

Voditeljica Slušaonice, muzikologinja Davorka Begović, dotaknut će se pitanja koliko i kako slušamo, imamo li uistinu strpljenja i pažnje za slušanje, u vrijeme ubrzane komunikacije i nerijetko površne koncentracije te koliko (zaista) posvećeno slušamo.

Kritičko slušanje važan je pristup u digitalnom dobu uslijed promjena analognog u digitalni zvuk, što utječe kako na tehnološki profil zvučnih projekata, tako i na slušateljsku percepciju sadržaja. Osvještavanjem slojeva zvučnih radova doprinijet će se razumijevanju produkcijske i umjetničke perspektive zvukovnih, ali i vizualnih projekata.

Dogovor oko programa Radionice prostornosti zvuka uslijedit će na samoj Slušaonici.

Slušaonica eksperimentalnog zvuka održat će se 26. svibnja 2022. od 18.00 do 20:00 sati, a Radionica prostornosti zvuka 7. i 8. lipnja 2022. u prostoru Male dvorane Pogona Jedinstvo, koji se nalazi na Trnjanskom nasipu kod Mosta mladosti i Kluba Močvara, na adresi Trnjanska struga 34, Zagreb.

Prijave za sudjelovanje na Slušaonici i Radionici prostornosti zvuka mogu se poslati na mail: prijave.kurziv@gmail.com.