Projekt „Biljku posadi na sebi poradi“ – INA

Hrvatski savez slijepih, kao nacionalna krovna organizacija slijepih osoba koja okuplja 26 temeljnih Udruga članica u Republici Hrvatskoj, odlučio je dati svoj doprinos zelenim politikama i pružiti primjer u izgradnji održivog i zdravijeg okoliša i pravednije okoline. Sve je to sažeo u projekt „Biljku posadi na sebi poradi“ za koji je dobio podršku Ine kroz program Zeleni pojas 2022. kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama.
Projektom, čije je trajanje predviđeno od svibnja do studenog 2022. godine, planiramo uložiti u uređenje zelene površine koja se proteže uz stazu za šetnju u sklopu Hostela ERKS Premantura. Hostel je jedini turistički objekt koji je prilagođen za osobe s oštećenjem vida u RH ali i u regiji, a 90% njegovih posjetitelja čine osobe s oštećenjem vida. Objekt je zajedno s okolišem i plažom prilagođen samostalnom kretanju slijepih i slabovidnih osoba.
U poziciji kada nisu u mogućnosti primati informacije putem vida, osobe se usmjeravaju na druga osjetila. Uređivanjem okoliša kroz sadnju autohtonih biljaka, osobe s oštećenjem vida tako će imati mogućnost drugim osjetilima doživjeti okoliš koji ih okružuje. Šetnja uz blagotvorne mirise biljaka s mediteranskog područja omogućit će im potpuni užitak u Hostelu. Uređena zelena površina bit će ugodna za šetnju te će svojim izgledom i mirisom privlačiti posjetitelje objekta i potaknuti ih da što više vremena provode na otvorenom, čime će se neposredno pozitivno utjecati na njihovo opće zdravstveno stanje, ali i na svijest o važnosti očuvanja okoliša.
Na projektu planiramo zasaditi više od 700 sadnica bosiljka, lavande, ružmarina, kadulje i smilja te po dvije voćke smokve, masline, limuna, naranče i mandarine. Time bi doprinijeli zaštiti biološke raznolikosti RH i očuvanju autohtonih sorti.
Važno je brigu za okoliš približiti svim osobama bez obzira na invaliditet, a time istovremeno raditi i na osvještavanju javnosti o različitim potrebama društva.

Opojnije je od vina,
Stvarnije od zbilje,
Kad te se sjeti INA
I donira ti bilje!

Okusi i mirisi na sto načina,
Od čaja, voća, pa do začina,

PUNO UGODNIH TRENUTAKA LIJEPIH
Premantura – odmaralište slijepih!

Vojin Perić- predsjednik Hrvatskog saveza slijepih

Više o projektu možete pronaći na slijedećoj poveznici: “Biljku posadi na sebi poradi”

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane