Dobitnica nagrade “16. lipanj” – Vesna Leiner

U sklopu obilježavanja Dana Hrvatskog saveza slijepih dodjeluje se nagrada 16. lipanj slijepim i videćim osobama za izniman doprinos ostvaren u zaštiti, rehabilitaciji i unapređenju društvnog položaja osoba s oštećenjem vida, a ovogodišnja dobitnica za svoj doprinos tim ciljevima je Vesna Leiner.

Vesna Leiner, rođena je 1957. godine u Karlovcu. Veliki dio svojeg radnog vijeka provodi radeći u Muzeju grada Zagreba kao muzejska savjetnica pedagoginja ali i voditeljica pedagoško-andragoškog odjela. Kroz godine rada svoje je profesionalno djelovanje usmjerila prema promicanju prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju da kao pojedinci budu u potpunosti uključeni u kulturni život društva, ne samo kao promatrači već kao aktivni dionici. Svojim je aktivnostima tako neposredno utjecala na podizanje razine društvene svijesti u svezi s osobama s invaliditetom te rušila predrasude o njihovim mogućnostima i sposobnostima.

Kao autorica sudjelovala je u pripremi i izradi Vodiča po Muzeju grada Zagreba za slijepe, slabovidne, gluhoslijepe i sve one koji imaju poteškoća s vidom kojega Muzej grada Zagreba tiska 2005. godine, a već 2006. godine Muzej tiska Vodič kroz stalni postav na Braileevom pismu koji sadrži i taktilne i orijentacijske karte. Kroz godine gđa Leiner je ulagala napore kako bi se izložbe prilagodile i bile pristupačne populaciji osoba s oštećenjem vida pa se tako uz audio vodič po Muzeju, uz eksponate nalaze i natpisi na Braileevom pismu i na uvećanom tisku, a za pojedine i njihove 3D kopije koje kroz osjet dodira upotpunjuju doživljaj.

Kako bi se baštinski sadržaji Muzeja grada Zagreba približili osobama s invaliditetom, gđa Leiner osmišljava programe Dijalog kroz dodir te Različitost, pripadnost, zajedništvo – dijalog za demokraciju kojima pridonosi uključivanju i punom sudjelovanju osoba s invaliditetom u kulturni život društva.

Svojim toplim pristupom, upornošću i profesionalnom radoznalošću, gđa Leiner je popločila put dugogodišnje uspješne suradnje i sa Hrvatskim savezom slijepih koji joj dodjeljivanjem nagrade 16. lipnja želi zahvaliti za izniman doprinos u unapređenju društvenog položaja osoba s oštećenjem vida.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane