Završni događaj EU projekta “Bijeli štap u mojoj obitelji”

U kazalištu Vidra, 22. srpnja, održano je završno događanje projekta “Bijeli štap u mojoj obitelji” koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Kako bi se djeca s oštećenjem vida, kao izrazito ranjiva skupina u riziku od socijalne isključenosti, aktivno uključila u društvo i unaprijedila njihova kvaliteta života, važno je bilo proširiti, unaprijediti i učiniti dostupnim socijalne usluge, osobito u slabo razvijenim regijama RH. Stoga je projekt bio usmjeren povećanju socijalne uključenosti kroz osnivanje mobilnog tima za pružanje socijalnih usluga u 12 ciljanih županija koje spadaju u tzv. potpomognuta područja u kojima je indeks razvijenosti manji od prosjeka Republike Hrvatske, pružanju podrške i osnaživanju članova obitelji te jačanju kompetencija stručnjaka iz relevantnih područja, kako bi se unaprijedile socijalne usluge u lokalnoj zajednici.

Glavne aktivnosti projekta bile su:

• Osnivanje mobilnog tima stručnjaka koji su pružali uslugu savjetovanja, psihološke podrške i rehabilitacije za 30 korisnika u 12 ciljanih županija koje spadaju u tzv. potpomognuta područja u kojima je indeks razvijenosti manji od prosjeka RH.
  • Pružanje podrške i jačanje kompetencija i vještina članova obitelji, osobito roditelja djece s oštećenjem vida, kroz aktivnost 6-dnevnih edukacijskih i dramskih radionica za roditelje, te kreativno-okupacijskih radionica za djecu. Također preveden je i priručnik pod nazivom Informacije o oštećenju vida: Priručnik za roditelje koji je namijenjen roditeljima/skrbnicima djece i mladih s oštećenjem vida i koji im može pomoći bolje razumjeti kako se njihovo dijete razvija i pratiti kako napreduje te im dati smjernice o tomu kako mogu potaknuti dijete na učenje.
  • Jačanje kapaciteta stručnjaka koji dolaze u kontakt s djecom s oštećenjem vida za unaprjeđenje socijalnih usluga, kroz edukacije u tri grada (Zagreb, Osijek i Šibenik) na kojima su sudjelovali stručnjaci iz područja zdravstva i socijalne skrbi te odgojno-obrazovnog sustava.

Ovaj projekt omogućio je mnogo razmijenjenih iskustava, znanja i razmišljanja i pokazao koliko su projekti koji uključuju članove obitelji djece s oštećenjem vida vrijedni i važni te kolika je potreba za još više prilika u kojima roditelji mogu međusobno razmijeniti iskustva i produbiti svoja znanja i vještine nošenja sa svakodnevnim životnim izazovima.