Međunarodni dan bijelog štapa

Na sutrašnji dan, 15. listopada, obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa, općepoznat kao Dan slijepih i slabovidnih osoba, koje sveobuhvatno nazivamo osobama oštećena vida.

Dugi bijeli štap osnovno je pomagalo za kretanje slijepih osoba, no česti su slučajevi kada on predstavlja oslonac i sigurnost i za slabovidne osobe. Oštećenje vida slabovidnih osoba ne može se „ukloniti“ ni „nadoknaditi“, a ni „popraviti“ nošenjem naočala, leća niti nekim drugim korekcijskim putevima.

Slijepe osobe, s druge strane, automatski vezujemo uz dugi bijeli štap ili psa vodiča, zaboravljajući možda na videćeg pratitelja čija je podrška pokatkad neizostavna. Bilo uz dugi bijeli štap ili uz pomoć psa vodiča, osoba s oštećenjem vida prethodno treba naučiti odnosno proći za nju novu trasu kako bi se mogla samostalno i sigurno njome kretati.

Užurbani način života i današnje ad hoc obaveze iziskuju brze reakcije i odlaske na nepoznata mjesta te je zbog toga socijalna usluga videćeg pratitelja od neprocjenjive vrijednosti za osobe s oštećenjem vida kao i, uostalom, najavljeni Zakon o osobnoj asistenciji.

Prepreka je mnogo, ali pravih načina kako pružiti podršku je svega nekoliko. Pozivamo vas da na našem službenom Youtube kanalu pogledate naše edukativno-humoristične video materijale i zajedno s nama napravite korak ka društvu gdje slijep neće značiti manje vrijedan, već samo različit!

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane