Prva međunarodna konferencija u području poticanja suradnje i razmjene iskustava krovnih organizacija slijepih osoba na području Jugoistočne Europe

S ciljem jačanja položaja i uključenosti krovnih organizacija osoba s oštećenjem vida na području Jugoistočne Europe u procese koji se odnose na prava, mogućnosti, obrazovanje i svakodnevno življenje osoba s oštećenjem vida, u Zagrebu je od 9. do 11. studenog održana 1. Međunarodna konferencija u području poticanja suradnje i razmjene iskustava krovnih organizacija slijepih osoba na području Jugoistočne Europe.

Konferenciju je organizirao Hrvatski savez slijepih u okviru aktivnosti razvojne suradnje 8. Centra znanja. Uz predstavnike državnih institucija i druge dionike uključene u relevantna područja obrađena kroz pet panela, Konferenciji su nazočili i svoj doprinos priložili predstavnici krovnih organizacija osoba s oštećenjem vida iz Saveza slepih Srbije , Saveza slijepih Republike Srpske , Saveza slijepih Federacije Bosne i Hercegovine , Saveza slijepih Crne Gore , Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije te Nacionalnog saveza slijepih Republike Makedonije.
Kroz 5 održanih panela obuhvaćene su prioritetne teme od interesa za osobe s oštećenjem vida: status udruga osoba s invaliditetom kao organizacija civilnoga društva od posebnog interesa za državu, specijalno i integrirano obrazovanje i osiguranje prilagođenih udžbenika i pomagala za učenike s oštećenjem vida, prava i mogućnosti osoba s oštećenjem vida i inicijative za njihovo unaprjeđenje, kompenzacijski novac za povećane troškove života uzrokovane oštećenjem vida te digitalna pristupačnost i inicijative unutar zajedničkog govornog područja.

Sudionici Konferencije postigli su suglasje oko inicijative da se donese dokument sa zaključcima i preporukama o prioritetnim pitanjima koja se tiču osoba s oštećenjem vida.

Ovim putem želimo zahvaliti svim dionicima na produktivnoj razmjeni iskustava i znanja, jačanju kompetencija i suradnje te na izgradnji čvrstih temelja za zajedničko djelovanje u svrhu stvaranja svijeta u kojemu slijep neće značiti manje vrijedan, već samo različit.

Veliko hvala Turističkoj zajednici grada Zagreba i Muzeju grada Zagreba koji su nam omogućili da na edukativno-zabavan način upoznamo ljepote i tajne našeg Zagreba!

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane