Obilježavanje Svjetskog dana vida i Međunarodnog dana bijelog štapa

S ponosom najavljujemo niz događanja koje će Hrvatski savez slijepih organizirati povodom obilježavanja 12. listopada – Svjetskog dana vida i 15. listopada Međunarodnog dana bijelog štapa. Ovogodišnjom kampanjom naziva “Strategije prevencije oštećenja vida i prevencije sljepoće”, pozivamo na akciju koja glasi “Voli svoje oči!” (#LoveYourEyes).
Cilj kampanje je podići svijest o iznimnoj važnosti očuvanja vida i pravovremenog djelovanja kako bismo spriječili moguća oštećenja.

Kampanja će trajati tri dana, a u nastavku je kratak pregled samih događanja:

– 13. listopada – U dvorani kazališta Vidra, od 12:00 do 14:00 sati, održat će se niz predavanja stručnjaka kojima otvaramo javnu kampanju “Strategije prevencije oštećenja vida i prevencije sljepoće”. Moto ove kampanje je #VoliSvojeOči.

– 14. listopada – U ˝Tiflokvartu˝u Draškovićevoj ulici, u Caffe baru “Vidra”, od 9:30 do 13:00 sati, predstavnici Hrvatskog saveza slijepih organizirat će niz preventivnih i edukativnih aktivnosti u okviru spomenute kampanje uz prigodan program. Očekuju vas preventivni pregledi oka, poligon pod povezima, simulacije oštećenja vida, dijeljenje edukativnih materijala i dr.

– 15. listopada – ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa završit ćemo utrkom “The Blind Run” u Samoboru na području stare vojarne Taborec (Ulica Savke Dabčević-Kučar) s početkom u 11:00 sati. U suradnji s Udrugom “Djeca za bolji svijet” organizirat će se razne igre, poligoni, demonstracije Brailleovog pisma i pikado u kojem mogu sudjelovati i djeca i odrasli. Ove godine pridružit će nam se Centar za rehabilitaciju Silver sa svojim psima vodičima. U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa stavit će se senzibilizacija i osvješćivanje javnosti o važnosti kvalitetne primjene i provedbe Zakona o osobnoj asistenciji, donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku te pitanja pristupačnosti kao temeljnog prava svake osobe s invaliditetom.

Pozvani ste svi da nam se pridružite i budete dio obilježavanja koji je od posebne važnosti za osobe s oštećenjem vida, ali i svih građana u prevenciji oštećenja vida!

Vidimo se!