Predstavljen Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku

17. listopada 2023. godine održana je sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom na kojoj je predstavljen Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku. Navedenoj sjednici ispred Hrvatskog saveza slijepih prisustvovala je izvršna direktorica Andreja Veljača, koja je sudjelovala u radu Radne skupine za izradu predmetnog Zakona.

Nacrt prijedloga zakona predstavili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

U nastavku donosimo najvažnije informacije:

  1. Planirano je da Zakon o inkluzivnom dodatku stupi na snagu 1. siječnja 2024. godine;
  2. Do priznavanja prava na inkluzivni dodatak, korisnici će i dalje zadržati ostvarena prava. Postupak za ostvarenje prava na inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024., a nakon priznanja prava na inkluzivni dodatak, korisnicima će biti isplaćena razlika od datuma stupanja Zakona na snagu (1. siječnja 2024.);
  3. Novim korisnicima prava, pravo na inkluzivni dodatak, priznati će se od datuma predaje zahtjeva.

Na prijedlog Radne skupine i predstavnika udruga osoba s invaliditetom, osnovica za izračun inkluzivnog dodatka podignuta je sa 100 na 120 eura.

Inkluzivni dodatak utvrđivati će se prema određenoj razini potpore i iznosi će biti slijedeći:

– 600% osnovice za prvu razinu potpore – 720,00 € (djeca s IV. stupnjem oštećenja vida s dodatnim teškoćama)

– 400% osnovice za drugu razinu potpore – 480,00 € (odrasle osobe s oštećenjem vida IV. stupnja bez ostatka osjeta svjetla ili s dodatnim oštećenjima, djeca s oštećenjem vida IV. stupnja bez dodatnih teškoća)

– 360% osnovice za treću razinu potpore – 432,00 € (odrasle osobe s oštećenjem vida III i IV. stupnja bez dodatnih teškoća, djeca s oštećenjem vida III. stupnja)

– 135% osnovice za četvrtu razinu potpore – 162,00 € (djeca s oštećenjem vida II. stupnja)

– 115% osnovice za petu razinu potpore – 138,00 € (odrasle osobe s oštećenjem vida II. stupnja)

Cijeli Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku možete pročitati na sljedećoj poveznici:  https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=25360

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane