Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u četvrtak 30. studenoga 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je svečana sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom na kojoj je sudjelovao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.  Istaknuo je kako će Vlada i nadalje kontinuirano raditi i provoditi politike za dobrobit osoba s invaliditetom, naglašavajući  kako je unatrag nekoliko godina kroz zakonodavne aktivnosti Vlada radila na poboljšanju položaja osoba s invaliditetom – kroz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, novi Zakon o osobnoj asistenciji koji je stupio na snagu 1. srpnja 2023. i Zakon o inkluzivnom dodatku koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2024.

Zahvalio je članovima Povjerenstva na njihovom doprinosu i suradnji u kreiranju novih zakona koji će osobama s invaliditetom omogućiti ravnopravno sudjelovanje u društvu.

U ime Hrvatskog saveza slijepih obratila mu se izvršna direktorica Andreja Veljača koja je zahvalila što kao čovjek razumije a kao Premijer omogućuje realizaciju  inicijativa koje osobe s invaliditetom  zagovaraju dvadeset godina. Ukazala je na ključne probleme, kako u provedbi aktualnog zakonskog okvira, tako  i vezano uz objekt u Premanturi, jedini objekt u RH u potpunosti prilagođen osobama s oštećenjem vida.  Dogovoreno je održavanje zajedničkog sastanka u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za iznalaženje konkretnih rješenja.

Državna tajnica i predsjednica Povjerenstva Marija Pletikosa naglasila je kako je svim poduzetim aktivnostima u sedmogodišnjem radu, Vlada potvrdila socijalnu osjetljivost i orijentiranost u pomaganju svima, a posebno najosjetljivijim sugrađanima.

Zahvaljujemo Vladi RH i njezinom predsjedniku, svim predstavnicima ostalih kategorija osoba s invaliditetom, uključenim stručnjacima i  drugim relevantnim dionicima,  koji su svojim znanjem i angažmanom doprinijeli iznalaženju ovakvog zakonskog okvira i sustavnih rješenja u cilju poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane