Besplatan prijevoz za umirovljenike i osobe starije od 65 godina

Hrvatske željeznice uvode pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza za umirovljenike i osobe starije od 65 godina koji omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske.
Pilot-projekt provodit će se od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina moći će besplatno putovati vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja, npr. jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja.
Kako ostvariti pravo?
Pravo na besplatan prijevoz ostvaruje se na temelju ispunjenog zahtjeva i isprave o primanju mirovine i identifikacijskog dokumenta, a oni stariji od 65 godina trebaju samo uz ispunjeni zahtjev priložiti identifikacijski dokument. Zahtjev možete preuzeti na web stranici Hrvatskih željeznica ili na blagajni.
Nakon predaje zahtjeva izrađuje se pametna kartica u roku 7 dana od predaje zahtjeva te je potrebno kupiti profil po cijeni od 2,65€ koji vrijedi do kraja 2024. godine.
Zahtjev i potrebne isprave moguće je predati na blagajni ili putem e-maila. U slučaju da zahtjev šaljete e-mailom, potrebno je poslati i potvrdu uplate za pametnu karticu u iznosu od 2,65 eura na IBAN HR9523400091510252920 nakon čega ćete biti obaviješteni o mjestu preuzimanja pametne kartice.
Zahtjev je moguće predati od 18. prosinca 2023. godine.