Hrvatski savez slijepih snažnom porukom obilježava Svjetski dan Brailleevog pisma

Sloganom „Čitav svijet je pod prstima“ Hrvatski savez slijepih i ove godine obilježava Svjetski dan Brailleevog pisma, odnosno brajice. Svjetski dan Brailleevog pisma obilježava se 4. siječnja, na rođendan Louisa Braillea, izumitelja Brailleevog pisma, najuniverzalnijeg i široko korištenog taktilnog sustava čitanja i pisanja za osobe s oštećenjem vida.

S ciljem podizanja i jačanja svijesti javnosti o važnosti pisma za slijepe i slabovidne osobe, Hrvatski savez slijepih ističe izuzetnu važnost korištenja Brailleevog pisma u životu slijepih osoba kao preduvjeta za ravnopravno sudjelovanje u obrazovanju, svakodnevnim aktivnostima i uključivanju u život zajednice. Obilježavanjem Svjetskog dana Brailleevog pisma svake godine nastoji se pokazati koliko je slijepim osobama važno moći pisano se izražavati na za njih izumljenom pismu, ali i imati pristup ključnim informacijama na ravnopravnoj osnovi s drugima, sukladno Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Hrvatski savez slijepih je kao nacionalna i krovna udruga koja aktivno djeluje još od 1946. godine te je i članica Europske unije slijepih (EBU), 2019. godine pokrenuo inicijativu kojoj je cilj bio poboljšati položaj brajice u društvu. Kao prvi korak, osnovan je Odbor za brajicu te je predložena izrada standarda kako bi se prikupili postojeći brajični standardi i notacije koje su se koristile u Republici Hrvatskoj, predstavile određene promjene i na temelju primjera najbolje prakse postavio okvir kojim će se osigurati minimalna kvaliteta brajičnih materijala. Okupljeni stručnjaci su u tome i uspjeli te Hrvatski savez slijepih 2020. godine izdaje Standard hrvatske brajice koji u sebi sadržava smjernice kojima se osigurava da su brajični materijali čitljivi, razumljivi i upotrebljivi što većem broju korisnika kojima su i namijenjeni. Važnost standardizacije brajice u Hrvatskoj prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje na poticaj Hrvatskog saveza slijepih 2023. godine osniva Radnu skupinu za standardizaciju hrvatske brajice s ciljem postavljanja zakonskih okvira u vezi s položajem Brailleevog pisma u pravnom sustavu Republike Hrvatske. Ustavom Republike Hrvatske u čl. 66., stavku (1) navedeno je: “obrazovanje je u Republici Hrvatskoj svakomu dostupno, pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima” što dodatno ističe važnost i ulogu koju radna skupina ima u omogućavanju pismenosti slijepih osoba i mogućnosti uključivanja u
obrazovne programe.

Stoga je ovogodišnje obilježavanje Dana Brailleevog pisma u znaku nastavka suradnje s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i intenziviranja procesa standardizacije i povećanja zastupljenosti hrvatske brajice na nacionalnoj razini. Standardizacija brajice, osim što omogućuje pristup znanju i njegovo dijeljenje, dostupnost i korištenje Brailleevog pisma put je i ka izjednačavanju prilika za sve. Jer ponekad je i samo šest točaka pod prstima dovoljno da upoznamo čitav svijet.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane