Nacionalna i Europska iskaznica za osobe s invaliditetom te Europska parkirališna karta

Obavještavamo Vas kako uskoro kreće obrada podataka za izdavanje Nacionalne i Europske iskaznice za osobe s invaliditetom te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom. Pozivaju se korisnici da provjere točnost i ažuriraju podatke u Registru osoba s invaliditetom putem e-mail adrese invaliditet@hzjz.hr budući da su ti podaci osnova za dodjelu prava, sukladno Zakonu o povlasticama u prometu. Dodjela prava odvija se u potpunosti digitalno, bez potrebe za predajom zahtjeva.
Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici Mobilnost osoba s invaliditetom – AKD https://mosi.akd.hr/.
Podsjećamo, Nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom je isprava kojom se ostvaruju dodijeljena prava na povlastice u željezničkom prijevozu, pomorskom putničkom prijevozu, pravo na povlasticu pri korištenju autocesta te pravo na povlasticu uporabe javnih cesta. Sve osobe koje ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu ostvaruju i pravo na Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom kojom se dokazuje status osobe s invaliditetom sukladno pravilima zemalja članica.