Svjetski tjedan glaukoma 2024.

Jeste li znali?
Pojavnost glaukoma češća je no što mislite. Donosimo Vam nekoliko slavnih osoba kojima je dijagnosticiran glaukom, a možda niste ni znali!
1. Bono Vox poznat po svojoj glazbi, pjevač benda U2. Bono je 2014. otkrio da boluje od glaukoma i nastavlja liječenje glaukoma kako ne bi u potpunosti izgubio vid.
2. Whoopi Goldberg je komičarka i suvoditeljica talk showa koja je također 2014. otkrila da boluje od glaukoma i još uvijek koristi različite tretmane za ublažavanje simptoma.
3. John Glenn astronaut koji je prvi put poletio u svemir 1962. godine. Ali u dobi od 77 godina 1998. godine ponovno se podigao u nebo čime je postao najstarija osoba koja je letjela u svemir. Njegovo putovanje omogućilo je rano otkrivanje i liječenje glaukoma. Postao je zagovornik testiranja na glaukom, koje se preporučuje svake jedne do dvije godine.
4. Kirby Puckett bio je američki profesionalni igrač bejzbola. 1996. godine primijetio je da ne vidi na jedno oko te se uspostavilo da boluje od glaukoma. Poput mnogih pacijenata s glaukomom, Puckettovi simptomi nisu postali izraženi sve do uznapredovale faze. Puckett se povukao iz igre ubrzo nakon saznanja dijagnoze.
5. Andrea Bocelli je poznati talijanski operni pjevač. Rođen je s kongenitalnim glaukomom te je u potpunosti izgubio vid u ranim tinejdžerskim godinama. Kongenitalni glaukom je rijedak, ali karakteriziran je zamućenom rožnicom, prekomjernim suzenjem i osjetljivošću na svjetlost.
6. Ray Charles, bio je pjevač i tekstopisac, a u mladosti je oslijepio, za što se vjeruje da je uzrok glaukom. Rayeva priča naglašava važnost redovitih oftalmoloških pregleda i intervencije.
Ponovno vas pozivamo na redovite oftalmološke preglede!