Naknada za ugroženog kupca energenata

Dostavljamo vam informacije vezane za ostvarivanje prava na naknadu za ugroženog kupca energenata koja je donesena na posljednjoj sjednici Vlade RH.

Pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata odnosi se na sufinanciranje troškova električne energije, plina i/ili toplinske energije. Mjesečni iznos naknade za ugroženog kupca energenata iznosi 70,00 eura mjesečno, a Odluka vrijedi do 30. rujna 2024. godine.

Pravo na naknadu priznaje se osobi kojoj je priznato pravo na osobnu invalidninu, zajamčenu minimalnu naknadu ili pravo na inkluzivni dodatak 1., 2. ili 3. razine potpore te kojoj nije osigurana usluga smještaja ili organiziranog stanovanja. Osoba ostvaruje pravo na naknadu samo po jednoj osnovi.

Za ostvarivanje prava potrebno je podnijeti Zahtjev za priznavanje prava Hrvatskom zavodu za socijalni rad, područnom uredu prema mjestu prebivališta, a zahtjev je dostupan na poveznici Zahtjev za ostvarivanje prava na naknadu za ugroženog kupca energenata.

Zavod donosi rješenje o priznanju prava na naknadu za ugroženog kupca energenata na temelju kojeg korisnik ima pravo na subvencioniranje troškova električne energije, plina i/ili toplinske energije u mjesecu u kojem je priznato pravo te svaki sljedeći mjesec, sve dok mu nadležni Zavod rješenjem ne utvrdi prestanak prava na naknadu za ugroženog kupca energenata.

Korisnik pravo ostvaruje prilikom plaćanja računa za troškove električne energije uz predočenje svoje osobne identifikacijske isprave, rješenja kojim je korisniku priznato pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata te uz predaju izvornog naloga za uplatu troškova električne energije (uplatnice) u poslovnici Financijske agencije (FINA-e).

Pravo na subvenciju troškova električne energije u poslovnici Financijske agencije umjesto korisnika kojem je priznato pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata može realizirati i druga osoba, uz predočenje rješenja kojim je korisniku priznato pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata, svoje osobne identifikacijske isprave i osobne identifikacijske isprave korisnika ili preslike rodnog lista korisnika ako je korisnik prava na naknadu za ugroženog kupca energenata maloljetna osoba te uz predaju izvornog naloga za uplatu troškova električne energije (uplatnice) u poslovnici Financijske agencije.

Ako je nalog za uplatu korisnika manji od iznosa naknade (70,00 €) subvencionirana naknada se smatra u cijelosti iskorištena za cijeli mjesec.

Ako u kućanstvu žive dvije ili više osoba koje ostvaruju pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata, priznaje se samo jedno pravo u kućanstvu.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane