Hrvatski savez slijepih obilježava 78. godišnjicu osnutka – 16. lipnja 2024.

Hrvatski savez slijepih s ponosom obilježava 78. godišnjicu postojanja i djelovanja. Savez, kao nacionalna krovna organizacija, djeluje još od 1946. godine, a okuplja 26 lokalnih, županijskih, odnosno gradskih udruga slijepih, svojih temeljnih udruga Članica. Kroz gotovo osam desetljeća rada Savez je postao respektabilna organizacija u zaštiti prava i promicanju kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj, a kao članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU) djeluje na europskoj i svjetskoj razini.

Tijekom svih ovih godina, Hrvatski savez slijepih neumorno radi na stvaranju inkluzivnog društva, pružajući podršku i usluge svojim članovima kroz brojne projekte i aktivnosti. Vizija Saveza ostaje jednaka od prvog dana – društvo u kojem slijep neće značiti „manje vrijedan“ već samo „različit“.

Povodom 78. godišnjice postojanja Hrvatski savez slijepih tradicionalno će okupiti predsjednike i djelatnike odnosno upravljačka i operativna tijela svih 26 temeljnih udruga Članica na edukaciji u sklopu trodnevne skupne radionice temeljnih udruga Članica koja će se održati od 17. do 19. lipnja 2024. godine u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu „Premantura“. Radionice će obuhvatiti teme upravljanja projektnim ciklusom i kvalitetnije pružanje usluga svojim članovima, a provode se u okviru sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kojom Hrvatski savez slijepih osigurava prijenos specifičnih znanja i iskustava svojim temeljnim udrugama Članicama u području standardizacije usluga i vrednovanja kvalitete. Također se radi na profiliranju djelovanja kroz jačanje institucionalnog, organizacijskog i programskog razvoja. Pružajući kontinuiranu podršku temeljnim udrugama Članicama, osiguravaju se resursi za rad i pružanje podrške članovima, čime se djeluje na izjednačavanju mogućnosti slijepih osoba na lokalnoj razini.

„Posebno ističemo naše napore i zalaganja u donošenju zakonskih promjena i stupanja na snagu Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji, kazala je izvršna direktorica Saveza, Andreja Veljača. Usluga osobne asistencije, koju pruža videći pratitelj, najvažnija je socijalna usluga koja svim osobama s oštećenjem vida omogućava samostalniji i kvalitetniji život, kao i njihovo uključivanje u društvo čime postaje pravo, a ne samo mogućnost. „Kroz suradnju s nadležnim institucijama i organizacijama civilnoga društva kontinuirano smo radili na donošenju ovih prava kojima se sustavno osigurava osobama s invaliditetom prevladavanje različitih prepreka koje ih mogu sprječavati u njihovom punopravnom i učinkovitom sudjelovanju u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima.“, istaknula je Veljača.

I ove godine Hrvatski savez slijepih dodjeljuje nagradu „16. lipanj“ kao najviše priznanje  koje se dodjeljuje osobama za izniman doprinos ostvaren u zaštiti, rehabilitaciji i unapređenju društvenog položaja slijepih osoba. Ovogodišnji dobitnici su predsjednik Vojin Perić i izvršna direktorica Andreja Veljača, koji su, kao osobe ovlaštene za zastupanje Saveza, svojim angažmanom i predanošću pridonijeli ostvarenju dvadesetogodišnjeg sna – ostvarenju inkluzivnog dodatka za osobe s oštećenjem vida, ali i sustavnoj usluzi osobne asistencije koju pruža videći pratitelj i sustavnom financiranju udruga osoba s invaliditetom. Realizaciji vizije Saveza doprinosi i dugogodišnja suradnja s ustanovama kao i pojedincima koji kroz svoj rad i zalaganje iskazuju visoku razinu socijalne osviještenosti za problematiku osoba s oštećenjem vida.

U ovoj posebnoj prigodi želimo zahvaliti svim našim članovima, partnerima, volonterima i donatorima, koji su kroz godine prepoznavanjem kvalitete, te vlastitim trudom i predanošću doprinijeli ostvarenju naše misije i vizije.

Ovom prilikom pozivamo širu javnost da nam se pridruži u unaprjeđenju uvjeta i kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba kroz izgradnju društva koje poštuje i uključuje sve svoje članove, bez obzira na njihove mogućnosti i različitosti.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane