Hrvatski savez slijepih: Održana javna tribina o sigurnosti i pristupačnosti u prometu za osobe s oštećenjem vida uz financijsku podršku Hrvatskog autokluba

Dana 13. lipnja 2024. godine u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih održana je javna tribina „Vidljivi koraci za sigurniji i pristupačniji promet“ u sklopu istoimenog projekta kojeg sufinancira Hrvatski autoklub. Cilj ovog projekta je podizanje svijesti o problemima osoba s oštećenjem vida u javnom prometu te povećanje pristupačnosti javnog cestovnog prometa i javnog gradskog prijevoza.

Na tribini su se okupili stručnjaci iz Hrvatskog saveza slijepih, predstavnici javnog gradskog prometa, prometni stručnjaci, stručnjaci iz područja orijentacije i kretanja, predstavnici gradske uprave, predstavnici HAK-a te savjetnica Pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

U uvodnom govoru Andreja Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, pozdravila je okupljene te istaknula važnost pristupačnosti u stvaranju inkluzivnog i jednakopravnog društva te istaknula rad Saveza u razvoju pristupačnosti javnog prometa i javnog prijevoza osobama s oštećenjem vida.

Rezultate istraživanja „Osobe s oštećenjem vida tijekom kretanja javnim površinama, u prometu i javnom prijevozu“  prezentirala je Antonija Papić, edukacijska rehabilitatorica u Hrvatskom savezu slijepih. Na tribini je Latica Mirjanić, izvršna direktorica Udruge slijepih Zagreb istaknula pozitivnu suradnju sa Gradom Zagrebom i institucijama s ciljem povećanja pristupačnosti javnih površina osobama s oštećenjem vida te uklanjanju nastalih teškoća koje ometaju osobe s oštećenjem vida u sigurnom i samostalnom kretanju, dok su članovi Udruge slijepih Zagreb iskazali svoja osobna iskustva te prepreke i izazove s kojima se suočavaju tijekom kretanja u prometu, javnim površinama i javnim prijevozom.

Ispred Hrvatskog saveza slijepih, Bruno Tot, stručnjak za pristupačnost i asistivnu tehnologiju,  predstavio je tehnološka rješenja primjenjiva u orijentaciji i kretanju osoba oštećenja vida te istaknuo primjere pozitivne prakse. Između ostalog, istaknuo je govornu najavu autobusnih linija u gradu Splitu kao primjer pozitivne prakse u Republici Hrvatskoj. Izvanredni profesor sa Fakulteta prometnih znanosti dr.sc. Marko Periša ukazao je važnu ulogu korisnika pri razvoju novih tehnologija i njihovoj implementaciji.

U okviru panel diskusije uključili su se stručnjaci iz područja orijentacije i kretanja te svojim iskustvom istaknuli izazove i probleme s kojima se susreću u radu te istaknuli važnost suradnje svih relevantnih dionika kako bi se osigurala bolja integracija i sigurnost za osobe s oštećenjem vida u prometnom sustavu Grada Zagreba.

Ova tribina predstavlja značajan korak naprijed u osvještavanju javnosti i donositelja odluka o potrebama i pravima osoba s oštećenjem vida, te u unapređenju prometnog sustava u Gradu Zagrebu, zaključeno je na kraju panela.